Een feestje in je brievenbus • Verzenddagen woensdag en zaterdag • Gratis verzending vanaf €30

Je handlettering plaatsen op instagram? Wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden? In deze blog deel ik een aantal tips zodat je zelf veel plezier kunt beleven aan instagram en anderen er blij mee maakt. Want instagram is net als pinterest een mega bibliotheek vol met inspiratie. Ik kan mezelf er soms helemaal in verliezen. Voor je het weet heb je een uur zitten scrollen en zijn er honderden letteringen aan je ook voorbij gevlogen.

Vandaag wil ik je een aantal do’s meegeven bij het plaatsen van je eigen werk op instagram. Tips waardoor je zelf misschien nog wel meer plezier krijgt in het delen van je werk. Maar ook tips waardoor anderen ook blij worden van jou en blijven. Lees je mee?

Maak vrienden

Toen ik begon met handlettering deelde ik al vrij snel mijn letteringen op instagram. Ik ondekte dat er, alleen al in Nederland, een grote groep handletteraars op instagram actief is. Je zou het bijna als een insta-vriendengroep kunnen zien. De hashtag #communityovercompetion wordt veel gebruikt en zo voelt het ook echt voor mij.

Inmiddels heb ik al heel veel andere letteraars in real life ontmoet. Marieke (@mariekemaakt) was mijn eerste instagramvriendin die ik in het “echt” heb ontmoet. Na heel wat likes, reacties onder foto’s en privéberichtjes op instagram spraken we een keer af voor een bakkie koffie op een terras in Venray. Het voelde een beetje gek, leek wel een blind date. Maar inmiddels zijn we al meer dan 2 jaar verder en hebben we fijn contact. Door onze gedeelde liefde voor lettering en alles wat daar bij komt kijken, raken we nooit uitgekletst.
Er schuilt dus een klein gevaar in het plaatsen van je handletteringen op instagram…voor je het weet heb je er een hele vriendengroep bij!

Doe mee met een letteringchallenge

Letteringchallenge op instagramHeb je zin om iets te letteren, maar ontbreekt de inspiratie? Dan is een letteringchallenge perfect. Elke maand worden er tientallen challenges gedeeld. Meestal wordt een handletteringchallenge bedacht rondom een bepaald thema. Voor elke dag van de maand (of óm de zoveel dagen) wordt een quote bedacht. Je hoeft dus alleen maar bij die betreffende dag van de maand te kijken en je kunt meteen aan de slag! Je hoeft je hersenen niet te kraken én geen pinterest of instagram af te struinen. Je kunt alle tijd benutten voor het daadwerkelijk letteren van jouw quote.
Tijdens een letteringchallenge kun je ook veel leren! Doordat iedereen die meedoet zijn werk post met een bepaalde hashtag, kun je ook eenvoudig zoeken op die hashtag. Je vindt dan allerlei versies, bij sommige challenges zelfs honderden uitwerkingen van dezelfde quote. Hierdoor kun je zien wat jij mooi vindt en wat juist niet. Of wat je misschien ook eens wilt uitproberen.

Vorige zomer heb ik samen met Karin (@inkerbelldesign) en Rosanne (@studiorosanne) een letteringchallenge opgezet. Ons thema was “zomerse cocktails”. Als je op instagram zoekt op #inkerbellcocktailchallenge zie je bijna 300 resultaten van alle deelnemers. Allemaal anders, maar wel allemaal gemaakt vanuit de opgezette challenge. Super leuk toch!?
Hoe tof het ook is om al dat moois te bewonderen, er schuilt ook een gevaar in het bekijken van alle posts van anderen. Vergelijken! Doe dit alstublieft niet. Je weet niet hoelang iemand geoefend heeft en hoeveel versie er in de prullenbak zijn beland. Zie het echt als inspiratie, die jouw eigen handletterrugzakje vullen. In mijn vorige blog heb ik hier meer over geschreven, je leest hem hier.

Ben sociaal

Instagram heet niet voor niets social media. Als je iets moois voorbij ziet komen, geef de maker dan wat liefde! Dit doe je super eenvoudig door een like. Nog fijner is het plaatsen van een reactie. Vaak zul je zien dat je een reactie terug krijgt. Juist deze interactie maakt instagram zo leuk. Helaas hoor je soms vreselijke dingen over social media. Mensen durven nu eenmaal online meer te zeggen, dan in het “echte” leven. Een ongezouten mening plaatsen of iemand ronduit beledigen zijn akelige dingen. Ik ben al een aantal jaar actief op instagram. Ik volg veel andere letteraars en merk gelukkig niks van dit alles. Sterker nog, ik vind dat de groep creatievelingen elkaar enorm motiveert. Mensen plaatsen aardige berichten én zijn behulpzaam als je in je post of story een bericht of vraag plaatst.

Maak een mooie flatlay

Flatlay handletteringHet spreekt voor zich dat een mooie lettering met een goede compositie vaak net wat meer aan spreekt dan eentje die er iets minder strak uit ziet. Maar er is nog iets anders wat een rol kan spelen. De manier waarop je jouw foto maakt! Veel letteraars ontwikkelen hun eigen stijl qua letteren, maar ook in de manier waarop ze hun werk fotograferen en presenteren.
Zelf houd ik van frisse, lichte foto’s. Dit kan ik niet bereiken als ik in de avond een foto maak bij een schemerlamp. Hoe graag ik mijn lettering wil delen met de wereld, als ik ’s avonds een lettering maak. Ik wacht tot de volgende dag, zodat ik bij daglicht een foto kan maken. Vervolgens speel ik ook nog wat met de helderheid van de foto. Ik vind het mooi als het witte papier ook mooi fris wit op de foto staat.
Ook kun je nadenken over de manier waarop je je foto presenteert. Laat je alleen je vel papier zien met je lettering erop? Of maak je er een totaalplaatje van met wat leuke props? Props zijn allerlei voorwerpen die je foto net wat interessanter kunnen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leuk klembord, pennen en stiften of misschien wel verse bloemen.
Maak je een foto recht van boven, met je werk in een mooie compositie, dan wordt dit een “flatlay” genoemd. Mijn flatlayheld by far is Tom (@thump_creatief_iemand)! Tom besteed net zoveel aandacht aan zijn foto’s, als aan zijn prachtige letteringen. Dit levert echt prachtige plaatjes op. Daarnaast creëert hij hiermee een super herkenbare eigen stijl. Al twee jaar op rij heeft hij mij op mijn verjaardag verrast met een lettering, speciaal voor mij! Hoe gaaf is dat!

Geef credits

Iedereen die begint met handlettering, maakt wel eens wat na van iemand anders. Het kan nog lastig zijn om een quote te bedenken én een compositie te maken én mooi te letteren. Door iets na te maken van een ander, kun je je volledig focussen op het letteren. Maar…let op! Als je dit vervolgens plaatst op social media zet er dan duidelijk bij dat het niet jouw ontwerp is, maar dat je het hebt nagemaakt van iemand. Je geeft de maker de credits die hij of zij verdient. Meestal zal de maker zelfs gevleid zijn dat hij jouw inspiratie heeft gegeven. In het meest positieve geval, repost diegene zelfs jouw creatie in zijn of haar stories. Super leuk toch. One happy lettering family!
Helaas klinkt dit iets te mooi om waar te zijn. In de praktijk krijgt iedere creatieveling er vroeg of laat wel een keer mee te maken dat zijn werk wordt gekopieerd zonder credits te krijgen. Zelf heb ik dit ook een paar keer meegemaakt. Gelukkig hadden de meesten geen verkeerde intenties. Maar het komt ook voor dat anderen met jouw ontwerp aan de haal gaan en het zelfs gaan verkopen. Dit zijn erg vervelende situaties waarin je alleen verliezers hebt.
Kortom; ben je door iemand geïnspireerd vermeldt dit dan. Je maakt iemands dag!

Jouw tips

Heb jij nog een goede tip voor het plaatsen van jouw handletteringen op instagram? Deel deze dan zeker hieronder in de reacties. Ik vind het leuk om te blijven leren en wie weet help je er iemand anders ook mee op weg.