Een feestje in je brievenbus • Verzenddagen woensdag en zaterdag • Gratis verzending vanaf €30

Samen Sterk

De poster Samen Sterk is op een zaterdagmiddag in maart 2020 ontstaan. Helaas was de aanleiding niet heel fijn, namelijk het begin van de Corona pandemie.

Er stond een mooi artikel in de Hallo Peel en Maas waarin het hele verhaal rondom de poster goed is verwoord. Daarnaast werd ik geïnterviewd door onze lokale omroep Peel en Maas. In het filmpje wordt duidelijk dat ik helemaal overdonderd was door de aandacht voor mijn Samen Sterk poster.  

Creatie van Meijelse Hilde lichtpuntje in zware tijd

De Meijelse Hilde Stoffels hangt regelmatig een eigengemaakte spreuk voor haar raam. Haar ruit kon in de huidige crisis niet leeg blijven. Hilde verzon een spreuk, maakte er een poster van en hing die op. Al snel bleek dat meer mensen, organisaties en zelfs ziekenhuizen de poster graag wilden ophangen. ‘Samen sterk, zorg goed voor elkaar’ is inmiddels door het hele land te vinden. Als lichtpuntje in een donkere tijd.

Eén zaterdagmiddag had Hilde nodig om het ontwerp voor de poster te maken. Ze begon met tekenen toen ze bedacht dat mensen juist in deze tijd wel een hart onder de riem kunnen gebruiken. “Ik heb al een paar jaar als hobby handlettering, waarbij teksten op een artistieke manier worden getekend”, vertelt de Meijelse. Na een workshop ging ze regelmatig aan de slag en bij speciale gelegenheden als de geboorte van haar dochter, Sinterklaas of Kerstmis verscheen er een creatie op haar raam.

Glimlach
Hilde woont aan de doorgaande weg in Meijel en veel mensen zien de creaties hangen. “Ik kreeg op een gegeven moment opmerkingen als er niets hing”, vertelt ze lachend. Tot drie weken geleden was het raam leeg. “Ik dacht dat het wel mooi zou zijn als ik iets zou maken waar mensen die voorbijlopen een glimlach van op het gezicht krijgen. Een steuntje in de rug in deze tijd.” Ze ontwierp een poster, plaatste die op haar ruit en sindsdien is daar de tekst ‘Samen sterk, zorg goed voor elkaar’ te bewonderen.

Ze zette een foto van de poster op sociale media en al vrij snel kreeg ze een berichtje van een vriendin. “Of ik het ontwerp niet digitaal kon doorsturen naar haar. Dat zij het zelf ook kon printen. Dat was totaal niet mijn opzet, maar wel een mooi compliment.” De vraag voor de poster kwam echter niet alleen van de vriendin. Hilde zette op Instagram een bericht dat mensen haar een mailtje konden sturen als ze interesse hadden. De volgende ochtend kon haar mailbox het aantal berichten niet meer aan. “Ik kreeg meldingen dat de mailbox vol zat.”

Duitse versie
Een bakker uit Friesland, ziekenhuizen, dorpsgenoten, de vraag naar de poster kwam van alle kanten. Daarop nam Hilde contact op met haar schoonbroer Luc die een website maakte waar een downloadlink op kwam te staan. “Sindsdien is de poster voor iedereen makkelijk bereikbaar.” Er werd zelfs een Duitse versie gemaakt en Hilde kreeg al de vraag of een Italiaanse variant tot de mogelijkheden behoort. “Even kijken of dat gaat lukken.”

Hilde krijgt sinds het verspreiden van haar creatie reacties van veel mensen. “Zo kreeg ik een berichtje van een vriendin dat ze mijn poster in Weert was tegengekomen en mensen zagen hem bij een tankstation en ik kreeg ook een foto van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam met artsen en mijn poster erop.”

Kracht
Hilde is overdonderd door wat haar zaterdagmiddagproject teweegbracht. “Het is begonnen als gewoon maar een tekening. Het was nooit mijn opzet om zoveel mensen te bereiken. Er zit geen marketingplan achter. Ik verdien er ook niks aan. Sterker nog, het kost me vooral veel tijd.” Maar dat is het haar zeker waard. “Heel gaaf dat mensen het zo opgepikt hebben. Ik ben er trots op, maar het is vooral belangrijk dat mensen er kracht uit kunnen halen.”

Ze vindt het fijn dat haar poster in deze tijd voor een glimlach kan zorgen. “Het is toch kommer en kwel nu. Er is veel ellende. Zeker in onze gemeente. Kessel dat zo hard geraakt is en ook in Meijel sterven veel mensen aan corona. De poster kan een klein lichtpuntje zijn in deze donkere tijden. Gewoon wat positief nieuws.” Niet alleen voor de mensen die de poster zien, maar ook die hem ophangen. “Die mensen laten zien dat ze zich aan de maatregelen houden en dat ze er voor gaan om samen een einde te maken aan het virus. Dat is óók een waardevolle boodschap. Samen komen we het virus te boven.”

Rob Dieleman

Hallo Peel en Maas

De gratis printable kun je hier downloaden.

De ene na de andere mooie raamtekening verscheen.

Op social media deelden alle makers hun creaties.

#samensterk.