Een feestje in je brievenbus • Verzenddagen woensdag en zaterdag • Gratis verzending vanaf €30

Wil jij beginnen met handlettering en herken je jezelf in het volgende: “Ik heb ook een keer een boek gekocht over handlettering, maar het komt er niet van” of “ik ben veel te perfectionistisch, niks voor mij”.  Misschien heb je het gevoel dat je het waarschijnlijk niet kunt omdat je vindt dat je geen mooi handschrift hebt? Zonde, want het is zo’n fijne en ontspannen hobby die ik iedereen gun. In deze blog geef ik je een aantal tips over handlettering die jou misschien toch over de streep trekken. Maar je bent gewaarschuwd, het is een erg verslavende hobby! Als je eenmaal het virus te pakken hebt is er geen houden meer aan.

Tip 1: Voor handlettering heb je geen mooi handschrift nodig

Ik val maar meteen met de deur in huis. Jij wil mijn boodschappenbriefjes of snelle krabbels echt niet zien! Menig dokter zou jaloers zijn op mijn hanenpoten. Het meest confronterend vind ik altijd, als ik zelf mijn eigen geschreven notities niet meer kan ontcijferen. Mijn stijl van handletteren is bijna het tegenovergestelde, heel strak en netjes. Daarmee kan het excuus van het lelijke handschrift dus meteen de prullenbak in. Schrijven en handletteren zijn echt twee verschillende dingen. Bij handlettering teken je als het ware jouw letters. Je kunt schetsen met potlood en vooral ook veel gummen. Pas als je echt tevreden bent, trek je het over met een fineliner of een marker. Dat gummen brengt me trouwens op een ander punt wat ik wil je wil meegeven.

Tip 2: Every expert was once a beginner

workshop handletteringDit geldt eigenlijk voor alles, maar zeker ook voor handlettering. Als je begint met handlettering, verwacht dan niet dat je meteen jouw meesterstuk creëert. Wil je ergens goed in worden dan zul je moeten oefenen. Meters maken, pennen leegschrijven en gummen verslijten. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Geniet van het letteren op zichzelf, ook al is het resultaat misschien nog niet wat je voor ogen had. Het fijnste zou zijn als je kunt letteren, zoals een kind lekker onbezorgd kan tekenen.  Dan verzeker ik je dat het een ontzettende rustgevende hobby voor je kan zijn. Waarbij je ook nog eens merkt dat je steeds beter wordt. Bewaar daarom ook al je creaties. Het is zo fijn om terug te kijken en te zien dat je vooruitgang boekt.

Tip 3: Muscle memory, drill je handlettering moves

Heb jij ooit gehoord van muscle memory, of vertaald naar het Nederlands spiergeheugen? Als je veel oefent, dan zal je merken dat het steeds gemakkelijker wordt om bepaalde letters en lijnen op papier te zetten. Je krijgt steeds meer inzicht in wát je wilt maken, maar het lijkt ook wel bijna alsof je pen vanzelf bepaalde bewegingen gáát maken. Dit heeft te maken met het spiergeheugen. Een heel goed voorbeeld hiervan is kalligrafie. Je oefent telkens weer dezelfde bewegingen, die je in je spiergeheugen prent. Hierdoor automatiseer je die bewegingen en vloeien ze op lange termijn als vanzelf op je papier. Deze oefeningen zijn goed voor elke beginner in handlettering, maar ook voor de ervaren letteraar blijft het een goede opwarmoefening.

Tip 4: Schijn bedriegt

Op social media zie je de meest mooie letteringen voorbij komen. Staar je hier alstublieft niet blind op, waardoor je niet begint. De meeste mensen, waaronder ikzelf plaatsen alleen letteringen waar je zelf tevreden over bent. Maar geloof maar wat ik zeg, mijn papierbak puilt soms uit. Er zijn dagen dat het letteren zo uit mijn vingers komt, maar er zijn ook dagen dat het niet lukt. Ook zijn er veel letteringen die digitaal zijn bewerkt of gemaakt. Op het eerste oog heb je dat vaak niet direct in de gaten. Er worden veel handgetekende letteringen digitaal nabewerkt, waarmee foutjes wegpoetst kunnen worden of de kleur of de opmaak net wat bijgeschaaft wordt. Zelf letter ik inmiddels ook vaak op een iPad. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt trucjes toepassen die jij met pen en papier niet kunt gebruiken.

Tip 5: Workshop handlettering

Vind je het ondanks deze tips toch lastig om te beginnen? Dan is een workshop handlettering misschien  wel iets voor jou. Het fijne aan een workshop is dat je je een paar uur echt kunt onderdompelen. Samen met andere creatievelingen ga je lekker aan de slag. Door allerlei tips en trucs, maar vooral door het gewoon te gaan doen, til ik je over de drempel van het handletteren heen. Wil je meer informatie over mijn workshops, lees dan hier even verder.

Mijn blog begin is gemaakt!

Door het plaatsen van dit artikel is mijn blogbegin ook gemaakt. Ging het allemaal gemakkelijk? Nee! Is dit mijn meesterstuk? Nee, vast niet. Vond ik het leuk om te doen? Jaah zeker, ik ben altijd op zoek naar het leren van nieuwe dingen en het schrijven en plaatsen van een blog stond hoog op mijn lijstje. Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Je mag een reactie achterlaten. Dit helpt mij in mijn leerproces.